dinsdag 17 september 2013

Dinsdag 17 september - Lieve bink

Hoe vier je een verjaardag zonder de jarige? We noemen het maar "herdenken" en "geboortedag". Dat is toch anders dan een verjaardag, je verjaart immers niet meer. 19 zou je zijn geworden. Ik vind 19 heel anders qua belevingsgevoel dan 18.....misschien omdat het al zo volwassen klinkt, jong-volwassen, wel te verstaan.
De dagen voor je verjaardag waren gevuld met allerlei andere zaken waarbij ik mijn hoofd moest houden. Ik schoof 15 september steeds voor me uit. Enerzijds omdat ik er nu niet aan hoefde te denken, wat best prettig was en anderzijds omdat ik bang was dat ik me niet meer zou kunnen focussen op die andere zaken als ik me in het gevoel zou laten meeslepen. Ik wist nl. dat dat zou gebeuren als ik het toeliet. En zo ben ik blijkbaar heel goed in staat een fa├žade op te houden. Tot het moment daar was dat het kon, dat het mocht. In alle hevigheid werd ik door het besef overvallen: op deze dag ben je geboren, heb ik je het leven mogen schenken en nu ben je er niet meer. Dat voelt zo onvoorstelbaar leeg.
Er zat een knoop in mijn maag waar menig padvinder jaloers op zou zijn.  's Morgens tranen bij ons alledrie, troost vindend bij elkaar. 's Middags snikkend mezelf afvragen waar ik toch in Godsnaam mee bezig ben: verjaardag vieren van mijn gestorven kind. En wat is het dan fijn dat er zoveel warmte om ons heen is van lieve familie en vrienden. Armen die om je heen worden geslagen, schouders om op te huilen. Wat is het heerlijk dit te kunnen delen met de mensen waar we om geven en die om ons geven. Die er zijn omdat ze op deze dag hier willen zijn, bij ons en bij Kevin en om zo met elkaar deze zware dag te beleven en door te komen. We eten Italiaans omdat jij daar zo van hield, we drinken wat, praten,  halen herinneringen op aan jou en lachen om de mascaravlekken die ik her en der heb achtergelaten.
Het is goed zo. We hebben jouw verjaardag goed gevierd.

4 opmerkingen:

 1. Jullie kunnen trots zijn op jezelf! Want inderdaad wat een opgave, een verjaardag zonder jarige. Zonder Kevin...maar met elkaar!! Veel liefs, Hellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooier kan je de geboortedag van je zoon niet beleven.... een prachtig kleurrijk schilderij aan bloemen en wat super, dat er zoveel liefde en warmte was om met jullie deze dag te beleven en troost te bieden.....met heerlijk eten, zoals Kevin het gekozen zou hebben...... moeilijk, maar mooi....
  sandra meijer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Dre,
  Het is heel dubbel: vieren, herdenken, in ieder geval een dag om samen
  herinneringen aan Kevin uit te wisselen. Het voelde warm en goed, ook wel
  leeg omdat hij er toch niet is en we hem zo missen.
  Ik zie hem nog de bingo organiseren of een ander gezinsspel samen praten
  over the voice of wie is de mol. Ik ben blij dat ik zo een mooi persoon gekend heb.
  Keep the spirit alive - Kevin staat er op mijn oranje armbandje en ik draag hem met trots
  Liefs Mika

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wip even binnen, omdat ik aan je dacht

  BeantwoordenVerwijderen