zondag 20 mei 2012

Zondag 20 mei - Lieve Kevin

Lieve Kevin,

morgen is het elf weken geleden dat je bent overleden. De weken, dagen en minuten tellen door zonder jou. Ondanks dat we je vreselijk missen, pakken we de draad van ons leven weer op. Dat gaat de ene dag makkelijker dan de andere. De laatste keer had ik het over op pad gaan om de weg te vinden hoe we verder moeten zonder jou. Het lukt, echt, het lukt, maar het blijven stappen die doelloos voelen zonder jou. Soms maak ik geen stap voorwaarts maar blijf ik even op de plaats staan. En soms is er een stap achteruit.

Als ik 's morgens beneden kom, kijk ik als eerste naar het hoekje waar je foto, de urn en oranje bloemen staan en steek de kaarsen aan bij je. Zo kan ik toch nog steeds een beetje voor je zorgen.
Afgelopen week had ik dagen dat ik weer zo sterk het gevoel had dat het allemaal niet waar is, veel meer dan twee, drie weken geleden. Als je opeens binnen zou stappen, zou ik niet eens verbaasd zijn! Wat blijft dat toch raar. Ik kan het nog altijd niet bevatten dat jij nooit meer bij ons zult zijn.
Gisteren waren we op een herdenkingsbijeenkomst van De Wending. We waren de enige waarvan het kind het minst lang is overleden. Het merendeel was een half jaar of langer geleden gestorven. Al die ouders die daar waren moeten een kind missen, soms zelfs twee. Kinderen in alle leeftijden, soms slechts maar een paar uur oud. Allemaal mensen met hetzelfde verdriet. Wat ben ik dan dankbaar dat ik 17 jaar van je heb mogen genieten. Ik had er geen dag van willen missen, zelfs niet tijdens je ziek-zijn.

We vragen ons vaak af hoe het met je zal gaan, waar je bent en wat je doet. We zijn oprecht blij voor jou dat je geen pijn meer hebt en last hebt van een ziek lichaam.
We proberen ons leven vorm te geven zonder jou, we denken na over vakantie, dat is iets wat normaal heel leuk moet zijn maar het is zo incompleet om met z'n drieën op vakantie te moeten gaan, zonder jou. Eigenlijk is niets echt meer leuk, het wordt nooit meer wat het was. Nooit meer ons vieren.

En toch. Toch gaat het. We máken plannen, we máken stappen voorwaarts en dat willen we ook. Jij was altijd optimistisch en vrolijk. Je zou niet anders van ons verwachten en het ook niet accepteren als we bij de pakken neer gaan zitten. Zo zijn we niet en zo was jij niet. Als ik het soms even niet zie zitten dan denk ik aan jou. Dan voel ik jouw hand in de mijne, dan zie ik je pret-ogen en hoor ik hoe je mij iets toefluistert waar ik om moet lachen. Dat geeft me kracht om door te gaan. Met en zonder jou.

6 opmerkingen:

 1. schiet ik toch weer vol met brok in mijn keel. natuurlijk moeten jullie door, maar moeten en kunnen zijn er wel twee. knap, dat plannen maken lukt en hoe incompleet het met z'n drieen ook is het leven dient geleeft te worden en dan toch ook graag met de prettige dingen des levens, ik heb respect voor hoe jullie de draad weer oppakken. kevin zal met jullie "meereizen" in hart en gedachte waar hij ook moge zijn. fijn, het eigen gedenkplekje aan kevin. sterkte, maar ook kracht en liefde voor elkaar.
  sandra meijer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tranen in mijn ogen, zo mooi geschreven.
  Jullie zijn een krachtig gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een instelling,wat een kracht en ik denk dat Kevin u deze kracht ook geeft,want als iemand u jaren geleden gezegd zou hebben dat uw zoon zou overlijden dan had u beslist gedacht; dat overleef ik niet...Ik weet zeker dat Kevin,al is het in een andere vorm, nog steeds samen met de rest van uw gezin door het leven gaat...
  Ik wens u alle kracht toe die nodig is,om elke dag weer te doorstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo mooi, zo verdrietig, zo liefdevol, zo ontroerend, zo respectvol, zo vol emotie, zo krachtig: moederliefde.....
  Sterkte&kracht gewenst voor alle (moeilijke)dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo diep onder de indruk. Wat je zegt, wat jullie doen, hoe jullie toch de weg dapper gaan die zo zwaar is. De kracht en liefde, het kan niet anders dan dat Kevin daarin ook een rol speelt. De mens die hij was, opgegroeid in een liefdevol gezin, die mens met al zijn liefde zal altijd om jullie heen zijn. Hij is de arm om je schoudeds en de steun in je rug. x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve allemaal,

  Woensdag gaat Kevin mee de berg op samen met Tino.
  In bocht 17 zal hij een kaarsje branden,we denken veel aan jullie.
  Voor altijd een HELD samen met jullie.

  Liefs Mascha

  BeantwoordenVerwijderen