zaterdag 3 maart 2012

Vrijdag 2 maart - Wat een weg

Lieve Kevin, wat maak je allemaal door? Wat gebeurt er in jouw hoofd? Momenten van verwarring wisselen af met heldere momenten. Hoe moet dat voor jou zijn? Toen jouw fysiotherapeut voor jou en met jou een gebed zei waarin hij jou vertelde dat waar je naar toe gaat, het mooi en goed is, en dat Opa, Thomas en vele anderen op je wachten, wat gebeurde er toen met je? Kort daarna ging je hartslag naar beneden en werd je gezicht grauw. We dachten echt dat je ons ging verlaten en hebben je alle ruimte geboden om dat te doen. Maar nee, opeens gingen je ogen weer wagenwijd open en keek je ons aan met een heldere blik.

Wat is het naar om te zien dat je soms dingen ziet die er niet zijn, dingen die je bang maken. In overleg met de dokter en de huisarts wordt besloten de dosering van de medicijnen iets op te voeren in de hoop dat je minder angstig bent. Hier zit nog wel wat ruimte maar wanneer is het moment daar dat die ruimte er niet meer is en wij geen contact meer met je hebben? Eten en drinken doe je ook niet zo veel meer. Kracht is iets wat je door alles heeft heen gesleept maar zit deze zelfde kracht je nu in de weg? Grote delen van de dag zit ik naast je en kijk naar je, net als toen je geboren was, toen kon ik ook uren naar je kijken. Ik praat zachtjes met je en soms krijg ik een lach. En jij laat mij glimlachen als je in een helder moment weer één van je fameuze one-liners afvuurt.

Lieverd, wat ga je een weg. Jij stippelt het pad uit en bepaalt de richting. Wij volgen jou.

48 opmerkingen:

 1. lieve dre ik ben bij jullie met heel mijn hart liefs mik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pffff. Alles wat je schrijft brengt me weer terug naar 5 maanden geleden...ook wij stonden er zo voor...zo onnatuurlijk...oneerlijk.
  Je wilt je kind behouden en tegelijkertijd behoeden...
  Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe.
  Desirée,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al een tijdje lees ik mee, maar nog niet eerder reageerde ik.
  Bij het lezen van je laatste berichtje sprongen de tranen in m'n ogen...

  Veel sterkte voor jullie allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik lees al geruime tijd mee zonder te reageren.
  Wat kun je zeggen tegen iemand die haar kind moet loslaten, die haar kind op deze manier ziet strijden? Alleen de gedachte al dat een van mijn kinderen....nee, de mogelijkheid hiervan is te gruwelijk voor woorden. En jij zit daar middenin. Het gevoel hebben dat je je zoon niet meer kunt beschermen voor wat komen gaat. Wat moet het fijn voor Kevin zijn om jou zo dichtbij hem te weten en te voelen. Hou hem stevig vast, de liefde van jou voor je zoon zal hij altijd voelen. Konden woorden, konden gedachten maar helpen dit te dragen. Lieve Andrea, als moeder zijnde, als mens stuur ik je alle kracht toe. Ik heb diep bewondering voor jou, voor je familie en bovenal gaat mijn hart uit naar Kevin. Ach jongen toch.........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik lees meer mee dan dat ik reageer, maar wat een bewondering heb ik voor jullie. Vreselijk om het dierbaarste wat je hebt zo te zien lijden. Dat wil je niet, maar hem laten gaan wil je ook niet. Dat hoort ook niet. Een kind hoort te leven en zijn ouders te overleven en niet andersom.
  Heel veel sterkte, kracht en liefde wens ik jullie toe in deze moeilijke en zware periode. Ook ik zal Kevin in mijn gebed mee gaan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet wat te zeggen. Veel liefde, kracht en steun voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met grootse bewondering en respect lees ik al enige tijd jullie blog. Ik heb niet eerder de juiste woorden kunnen vinden, maar o zoveel aan jullie gedacht. De fase waarin jullie nu zijn aangekomen moet moeilijk en zwaar zijn, maar als ouders én als gezin, kan Kevin zich geen betere wensen, omgeven door zoveel liefde en warmte. Ik blijf aan jullie denken en wens jullie veel sterkte. En natuurlijk is Kevin dé held!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via de blog van Kanjerguusje kwam ik op jouw blog. Ik lees al een tijdje mee over de oneerlijke strijd van Kevin.
  Veel sterkte en kracht gewenst in deze overgangsfase en de moeilijke tijd daarna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Grootse Liefde omarmt het immense verdriet.... Dat lees ik in je berichtje.... En meer woorden kan ik nu niet bedenken.... Tranen vol respect....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve kanjers,

  Heel veel sterkte en kracht in deze moeilijke en zo oneerlijke strijd!!

  Liefs en een dikke knuffel voor jullie held.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Onze harten breken....
  Kracht, moed en liefde wensen we jullie toe.
  Arme, arme Kevin.....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel veel sterkte, liefde en kracht voor jullie..............

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste familie,

  Met kippenvel op mijn lijf en tranen over mijn wangen lees ik de laatste berichten op de site..
  Wat prachtig dat jullie met elkaar de reis naar Amerika hebben kunnen maken en daar herinneringen voor het leven gemaakt hebben... Wat wrang dat het leven van Kevin al op zo'n jonge leeftijd zo'n nare wending neemt.
  Andrea, ik heb bewondering voor je kracht maar ook de manier waarop je omgaat met het gehele proces. Het belang en comfort van je zoon staan op nummer 1; daarvoor moet je soms je eigen emoties, verlangen en wensen aan de kant zetten. Dát is moederliefde; prachtig!
  Geen moeder wil dit meemaken... Toch denk ik dat jullie het heel goed doen! Jullie zijn (veer)krachtig en redden het samen!
  Ik wil jou (en je hele gezin) heel veel kracht wensen de komende tijd en ik spreek de hoop uit dat jullie op een bevredigende manier afscheid van elkaar kunnen nemen.
  Mijn vader is onlangs overleden aan dezelfde rotziekte en ik heb het bewust afscheid nemen achteraf als heel waardevol beschouwd..
  Veel kracht en sterkte voor jullie!

  Hartelijke groet,
  Suzanne (zomaar een meelezer..)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel veel kracht wens ik jullie toe.

  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Via kanjer Guusje en twitter op jou bog terecht gekomen.Woorden schieten tekort en met tranen in mijn ogen gelezen.Ik kan niks zeggen, sterkte en een dikke knuffel voor Kevin.
  Gr Noor

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Inderdaad, woorden schieten tekort en de tranen lopen over mijn wangen....
  Ik ben op dit blog terecht gekomen via Kanjer guusje en wil jullie allemaal
  veel sterkte wensen, wat een held jullie Kevin!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lieve allemaal,

  Ook ik lees al geruime tijd mee en besef steeds meer hoe kwetsbaar het leven is.
  Ik hoop dat jullie nog veel mooie bijzondere momenten mogen meemaken.
  Diep respect hoe jullie hiermee omgaan....
  Aan de andere kant...er is geen keus, dit komt op jullie pad en jullie wereld veranderd zonder dat je daarom gevraagd hebt. Echt petje af voor jullie en alle andere ouders die hiermee te maken hebben!
  Ik hoop dat er ooit (liefst snel) een dag komt dat deze woorden de boventoon zullen vieren: KANKER IS TE GENEZEN!!!
  Ik wens jullie heel veel sterkte en weet dat de kaarsjes branden....in de hoop dat er toch een lichtpuntje mag komen...op welke manier dan ook.

  Sterkte en een hele dikke knuffel voor jullie allemaal!!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Familie,ik wil jullie heel veel sterkte en kracht wensen,wat fijn dat jullie samen nog op vakantie zijn geweest,al die momenten en de momenten die jullie nu nog met elkaar kunnen doorbrengen zijn zo bijzonder en zo belangrijk voor de toekomst.
  Kevin je bent een kanjer,wat heb jij een kracht jongen!

  Heel veel sterkte samen

  Britt

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lieve Andrea,Erik en Tirza, jullie held doet er alles aan om bij jullie te blijven. Hij is al uit zoveel diepe dalen naar boven gekropen. Wat een bewondering voor jullie allemaal. Kevin die vecht tegen kanker. Tirza die moet toezien hoe haar broer vecht. Erik en zijn stille gevecht en Andrea die het gevecht met ons deelt door het allemaal zo mooi te verwoorden. Kevin een dikke knuffel van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Via Kanjerguusje kwam ik op je blog en lees sinds de dag dat jullie te horen kregen dat Kevin niet meer beter zal worden. Nu een maand geleden. Wat is er veel gebeurd sindsdien en ook zo snel. Ook al ken ik jullie niet mijn hart gaat uit naar jullie. Respect en bewondering voor jou Andrea en je gezin. Omringd door zoveel onvoorwaardelijke liefde wens ik Kevin de veiligheid en rust om los te laten en naar een andere wereld te reizen zonder pijn en jullie eenzelfde kracht om hem te laten gaan. Een onwerkelijk dubbel gevoel, want niets liever dan wat ook wil je je kind bij je houden en beschermen. Ik hoop dat het afscheid bevredigend zal zijn. Heel veel sterkte aan allen die Kevin lief hebben. Dikke knuffel voor Kevin jullie kanjer. Liefs, Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve, lieve mensen,
  Vijf maanden geleden gingen wij ook deze zware weg. Zo moeilijk, verdrietig en oneerlijk. Je kind los laten is een onmogelijke taak ook al heb je geen keus.
  Koester iedere minuut.
  Wens jullie heel veel kracht.
  Heel veel liefs,
  Saskia Groothuijse

  BeantwoordenVerwijderen
 22. dag Andrea,

  Wat een gevecht voert Kevin, en jullie als zus en ouders met hem.
  Ik wens en bid jullie de kracht toe om iedere dag die er samen is dit gevecht aan te gaan, en de momenten zoals je ze omschrijft zo naast zijn bed met een glimlach over en weer en zijn oneliners op heldere momenten te koesteren.
  Loslaten, één ding is zeker hij wil nog zo lang mogelijk bij jullie zijn en gebruikt al zijn kracht daarvoor, en jullie willen hem zo lang mogelijk bij je hebben maar moeten het lijden aanschouwen. Oneerlijker bestaat niet.
  Zend jullie warmtestralen toe, en begrijp dat er gelukkig veel lieve mensen om jullie heen staan.

  groet
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oooh, wat stil word ik hier van

  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoe je hart breekt als je dit blog schrijft. Je kind de ruimte geven om te sterven. Alles in je schreeuwt nee, maar je liefde voor Kevin zeg "ja, ga maar, ga maar naar een plek waar je geen pijn hebt" ....

  Wij denken aan jullie ....

  Liefs
  Mamavan4lijfjes

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Meissie meissie........
  Het onmogelijke wordt van jullie gevraagd en jullie slaan je er zo goed en zo kwaad als het gaat doorheen, puttend uit jullie onbegrensde liefde voor Kevin.
  Jullie harten door tegenstrijdigheid uiteen gescheurd: Niet willen laten gaan omdat hij nou eenmaal bij jullie hoort, een deel van je is. Wel willen laten gaan omdat de "andere kant" hem rust en vrede zal geven die hij o zo verdient.
  Ik weet altijd nog wel ergens een paar woorden te vinden om je wat kracht mee te geven, om je een klein beetje troost te bieden. Maar nu kan ik de juiste woorden even niet vinden en biggelen de dikke tranen alleen maar over mijn wangen.......
  Liefs en in gedachten een arm om je heen!
  San

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Erg confronterend, deze ontboezemingen. Kevin's ziekte doet in een ongenadig tempo haar slopende werk. Was net aan het studeren maar de tekst drong niet tot me door. Ik ga een stuk fietsen, mezelf gelukkig prijzend dat ik dat kan. Maar met mijn gedachten blijf ik in Purmerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Lieve Andrea,

  Ook ik word stil van je update die je geeft. Soms weet je niet wat je met zeggen. Gun jullie nog zoveel tijd. Maar dan is het onwerkelijk dat de tijd schaars is. Wat maakt je zoon door, wat moet het moeilijk voor hem zijn, maar ook voor de omgeving.

  Afwisseling van heldere momenten, naar troebele momenten waarin jij geen contact met hem kan krijgen. Wat moet dat slopend zijn. Als ik zou kunnen had ik jullie allang nog heel veel dagen samen gegeven.
  Hoop dat de angst van Kevin wat mindert. Dat de pijn nog dragelijk mag zijn.

  Geef Kevin maar een enorme knuffel. Ik wil jullie ontzettend veel sterkte wensen in deze oneerlijk tijd en strijd.

  Heel veel liefs uit het Noorden van Nederland.
  S.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Lieve Andrea,

  met tranen in mijn ogen schrijf ik dit bericht ook onze zoon had leukemie maar hij wordt binnenkort genezen verklaard.

  zo oneerlijk dat Kevin deze strijd niet kan winnen wat zullen deze dagen ongelofelijk moeilijk voor jullie zijn.
  In gedachte bij jullie heel veel kracht, sterkte en liefde de komende tijd bij het moeilijkste wat je als gezin mee kunt maken.

  Liefs,
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat ondragelijk moet dit zijn, je kind zo te moeten loslaten. Wat een strijd voor Kevin en voor jullie als ouders en zus. Zo zet je je kind op aarde, in de hoop en verwachting dat hij lang en gelukkig zal leven.......en zo moet je je kind alweer loslaten.....veel te snel. Dit hoort niet zo te zijn. Lieve Andrea, ik wens en bid jullie alle kracht en sterkte toe om dit te kunnen dragen. liefs, Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ben er stil van. Heel veel sterkte. Liefs Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Beste Familie,
  Wij willen jullie alle sterkte toe wensen in deze strijd, wij denken elke dag aan jullie.

  Groeten en veel liefs,
  Jeanine, Ineke en Maarten
  Veenendaal

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Lieve Ouders en Zus,

  Je kunt maar 1 x afscheid nemen en zoals ik het in jullie blog lees heb ik veel bewondering en respect! voor hoe jullie het doen! Ook ik ben helaas iemand die iemand verloren heeft aan Kanker, een lief zusje!

  Veel kracht en liefs voor jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ach lieverds, wat een strijd voor jullie allen. En zo snel na jullie vakantie in Florida.
  Nog maar net thuis en zo snel achteruit.

  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Paul en Gerda Heusen 3maart 2012

  Lieve familie,
  Wij lezen steeds jou blogs Andrea.wat ben jij een geweldige krachtige vrouw!
  Die zo mooi jou gevoelens kan verwoorden.
  Ik zou willen dat ik daar iets van had,ik wil al zo lang iets zeggen maar krijg niets van wat ik voel opgeschreven,De weg die jullie moeten gaan en dan die simpele woordjes van ons, je zou denken wat doen die er nog toe. We denken aan jullie,in deze oneerlijke strijd.
  Is het een eerlijke strijd als je tegen kanker moet strijden?
  En je familie, je ziet lijden
  Ik denk het niet.
  Het brengt pijn, onmacht en verdriet
  Dus toch maar die simpele woordjes van ons maar met diepere gedachten
  STERKTE...en KRACHT
  Tranen vol respect voor jullie alle vier!
  Dikke knuffel van ons Paul en Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 35. We denken aan jullie met gevoelens van respect, tranen, warmte, verdriet, liefde, bewondering, boosheid, herkenning, troost, stilte…

  Samen willen vasthouden, samen moeten loslaten, samen veerkrachtig, samen onmachtig, samen bijna uitgeteld, samen met Kevin: held!

  Dierbare groet en knuffel van Marja en Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Patrick en Melline4 maart 2012 om 00:16

  Beste Andrea, Erik en Tirza,

  In gedachten zijn we bij jullie en wensen jullie veel kracht en sterke aan de zijde van jullie grote en lieve held Kevin!

  Patrick en Melline

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Lieve familie,
  Deze strijd is zo oneerlijk, zo zwaar.
  Er zijn gewoon geen woorden voor om dat uit te drukken.
  Ik kan jullie alleen heel veel sterkte toewensen en Kevin ik hoop dat je geen pijn meer hebt.
  Liefs raema o

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Lieve Fam.

  Ik lees net voor het eerst je blog ..... Wat onmogelijk oneerlijk onecht onterecht onvoorspelbaar ........
  Ik heb altijd gedacht hoe kan iemand tegen een dierbare zeggen toe maar .... Ga maar t is goed ....... Vandaag acht weken geleden heb ik precies dit gezegd tegen mijn alles ......... Mijn lieve Kanjer ....... Uren heeft ie doorgevochten .....
  Het was onomkeerbaar ..... En het doet zoveel pijn ....... Dat ik nooit meer bij m kan zijn ......
  Geniet van elk moment dat je samen hebt !!! Knuffel m hou m vast ....... Voor nu voor straks voor altijd !
  Sterkte in deze zware oneerlijke strijd .......
  Liefs Marjolein

  Liefs Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Kevin, ouders en zusje, in gedachten bij jullie en ik wens jullie veel kracht.
  Henriëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Fam. vd Griendt/Kaatsheuvel4 maart 2012 om 09:14

  Hallo,
  Via het blog van Guusje?Lowie ben ik een stukje gaan lezen.Vreselijk wat jullie doormaken, ben zelf ook moeder en je hoopt dit zelf nooit mee te maken.Ik ben zelf nu ook aan het "tobben"(ziek)maar niet te vergelijken met jullie verhaal vind ik zelf.Wij wensen jullie heel veel liefde en kracht toe, vooral aan Kevin de grootste held. Maar zeker ook aan de ouders en zusje en de rest van jullie dierbaren die jullie hard nodig zullen hebben.
  Warme groet, familie vd griendt

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat oneerlijk dat na zo hard vechten en zo je best doen jullie toch niet kunnen "winnen"......

  Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Via KanjerGuusje hier belandt. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. lieve familie,
  wat moeten jullie moed en kracht putten om dit o zo oneerlijke gevecht te doorstaan en wat een enorme brok in mijn keel heb ik als ik je blog lees. wat onvoorstelbaar oneerlijk is het als je al zo'n enorm moeilijke weg hebt afgelegd, dat je de strijd dan nog niet mag winnen en wat is het leven soms ongelooflijk gemeen , dat niet iedereen de kans krijgt een "compleet" leven te leiden.ik wens jullie alle nodige kracht en liefde toe om er voor elkaar te kunnen zijn en in 't bijzonder voor kevin
  heel erg veel sterkte !

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Dit zou Kevin niet door mogen moeten maken! Kinderen zijn toch bedoeld om volwassen te worden! Heel veel sterkte, kracht wens ik jullie toe, als ouders en gezin en familie. Zo hard vechten! Zo oneerlijk! Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Maartina Kromhout4 maart 2012 om 19:31

  Via Thomas van de Groep site ben ik gaan lezen over jullie zoon. Wat een moedige jongen en wat moeten jullie veel doormaken!
  heel veel sterkte toegewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. geschrokken van jullie laatste bericht. wens kevin en jullie veel moed en kracht.
  henk de wit, vrijwilliger stichting lucai

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Heel veel sterkte allemaal

  Liefs Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Lieve allemaal,

  Heel heel veel sterkte in deze moeilijke tijd,
  weet dat we heel heel veel aan jullie denken,
  en voor Kevin maar ook voor jullie blijven bidden!
  Wat is dit een onbegrepen moeilijke weg... Sterkte, Kevin is een KANJER
  en jullie doen het fantastisch!!!

  Lieve groet van
  Evert-Jan en Arita Willianne en Joran van de Krol

  BeantwoordenVerwijderen